Giv gamle årsskrifter nyt liv på hjemmesiden

Historierne i de gamle årsskrifter er ofte præcis lige så spændende, som da de blev udgivet på skrift. Opdater hjemmesiden med spændende “nyt” indhold i løbet af året ved at udgive de gamle årsskifter som enkelt historier. Måske med supplerende billeder eller viden der er dukket op siden teksten blev udgivet første gang. Mange arkiver har 30 år gamle årsskrifter eller udgivelser som meget få har glæde af fordi det kræver at man sætter sig hen på arkivet og læser dem.

Man skal ikke lægge teksten ind som billede

Det bliver alt for vanskeligt at læse hvis den besøgende sidder med en mobiltelefon. Årsskrifter der er udgivet fornyeligt har man forhåbentligt som fil og kan kopiere teksten derfra. Derved vil tekst størrelsen tilpasse sig den enhed man læser fra og give læseren den bedste løsning. Billeder kan også kopieres og indsættes direkte, som regel vil billederne være skannet ind i høj opløsning til tryk. Hvis ikke så skan dem påny, hvis arkivet har billederne i arkivet.

Hvis man ingen fil har med teksten – skal man så skrive alt ind påny ?

Nej…

Hvis man nu kun har teksten i papirudgave, så fortvivl ikke. Verden fuld af redskaber så man ikke skal sidde og skrive manuelt ind. Teknikken hedder OCR (Optical Character Recognition) og findes gratis online. Jeg har tidligere skrevet om konverteringsmuligheder for fx at lave en pdf til Word eller Word til et billede.

Online konvertering

https://convertio.co/ocr/ er en udmærket løsning. Man skanner et billede af teksten, uploader den, drikker lidt kaffe og så kan man downloade tekstfilen. Hvis man har travlt kan man åbne convertio i flere faner, så man ikke skal sidde uvirksomt hen og drikke kaffe…

Din skanner kan måske gøre det for dig

Mange skannere kan også gøre det, kig efter OCR i dens indstillingsmuligheder når du skanner teksten.

App i din smartphone eller tablet

Ja der findes selvfølgelig et hav af app’s der lader dig tage et billede af teksten og konvertere teksten og det går så hurtigt at man ikke kan nå at drikke kaffe imens. De tilbyder ofte at man kan få teksten som email og det vil ofte være en fin løsning istedet for at gemme den på telefonen.

Problemer ved OCR

Teksten man får ud vil have et linjeskift for hver linje uanset om der er linjeskift eller ej.

Hvis man lægger teksten ind i Word kan man lave “en søg og erstat” (Rediger – Søg) på “manuelt linjeskift” og erstatte med “hårdt mellemrum” Så fjerner man alle linjeskift (også dem der skal være der) Om man vil godkende hver enkelt og derved springe dem over der skal være der eller erstatte alle og efterfølgende indsæt linjeskift, hvor der skal være et, må man vurdere for den konkrete tekst.

Sæt igang…

Der er så meget indhold som fortjener at blive læst af flere end da det blev udgivet for 10 eller 30 år siden i et årsskrift. Vælge de bedste historier i hver årgang – find evt. en med et brækket ben der alligevel ikke kan lave andet end sidde og læse gamle årsskrifter. – Det hedder uddelegering… og kan jo være en måde at inddrage nye frivillige.

Jeg håber I har fået mod på selv at gå i krig med opgaven, øvelse gør mester. Jeg kan lejes til opgaven, jeg kan faktisk lejes til alt der driller på hjemmesiden.

Husk at dele link til de nye historier på facebook, så flere opdager de er der. Facebook er jo genialt til at skaffe besøgende til hjemmesiden, sørg for at linke direkte til historien. Så trækker Facebook automatisk det udvalgte billede med over og billeder får folk til at klikke….

Læs mere fra kategorien

Få flere tips og tricks om Wordpress og Facebook for arkiver og historiske foreninger i din indbakke

Bliv klogere på Wordpress og Facebook - få en email med nye indlæg her fra siden

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.