Fælles hjemmeside i samvirket?

Mange arkiver kæmper med deres hjemmeside. Det kræver en del vilje og evner at holde sig ajour med udviklingen indenfor opgaven med hjemmesiden. De modigste tager på kursus eller køber sig til hjælp, andre lader blot stå til. Det er ikke alle der kan lære det, ligesom at hækle, det kræver der både øvelse og et vist talent for at resultatet bliver hæderligt.

Når man arbejder med hjemmesider er det vigtigt at gøre det kontinuerligt, ellers glemmer man let hvordan det gøres rent praktisk og det er nok den udfordring flere arkiver rammes af. Selvom man for et par år siden var på kursus, så har man ikke ofte nok været inde på hjemmesiden og bruge det i praktis. Oven i det så er der sket meget det sidste år mht hvordan man arbejder i fx. WordPress.

Jeg vil gerne skitsere et alternativ til at hvert arkiv har sin egen selvstændige hjemmeside, hjemmesider i WordPress kan nemlig administrativt samles på forskellig måde og samtidigt kan man opnå nogle fordele rent formidlingsmæssigt.

Hvordan…

Der er to muligheder for fælles admin der sikrer at ingen af samvirkets hjemmesider forsømmes. En fælles hjemmeside eller et multisite som er en samling af individuelle hjemmesider med een superadmin. En tredie løsning er at de enkelte arkiver der ikke har en webmaster der kan løse opgaven tegner en servicepakke med webmaster for netop deres arkiv.

Den fælles hjemmeside

Kan laves så hver enkelt arkiv har sin egen side med egen header og menu. Det ser således ud som om man er inde på deres egen hjemmeside. En fordel ved denne model er at arkiverne kan hjælpe hinanden på mandskabsfronten, det er ikke længere nødvendigt med en webmaster i hvert arkiv. Det er da selvfølgelig ønskeligt, men ikke nødvendigt hvis andre webmastere/forfattere er indstillet på at hjælpe. Alle arkiver logger ind på den samme hjemmeside.

Arkivernes domæner peger ind på den side som deres respektive sider som vil have på en addresse lig denne: Solborgarkivsamvirke.dk/Guldborglokalarkiv Dvs sige at arkivet for Guldborg beholder deres web adresse, men den peger ind på en underside til Solborgarkivsamvirkes fælles hjemmeside.

En fordel ved denne model er at man kan formidle lokalhistorie fra hele samvirkets område. Hvis man interesserer sig for lokalhistorie er det næppe hårdt afgrænset af sognegrænser.

Man kan opsætte email tilmelding, så interesserede kan få en email fx en gang om ugen med de indlæg der er udgivet i den forgange uge af samvirkets arkiver. Det er en helt fantastisk måde at give medlemmer og interesserede nyt indhold løbende over året istedet for, eller i supplement til et årligt årsskrift. (man kan evt. bruge indhold fra gamle årsskrifter, som således får en ekstra anvendelse)

Multisite

En samling af individuelle hjemmesider med hver deres kontrolpanel. En super admin har hånd i hanke med hvilke temaer og plugins der er tilrådighed og sørger for at holde alle sider opdateret. Super admin kan lave indhold og opsætning på alle sider. Webmastere på de enkelte sites kan ikke uden ekstra login hjælpe på andre arkivers hjemmesider. Dette er en god løsning når der er nuværende sites der skal flyttes over og hvor der er stor forskel på de enkelte sites og man fortsat ønsker at bevare de indivduelle sider med eget domæne.

Nuværende hjemmesider kan også samles i en fælles hjemmeside eller flyttes til multisite, så det er ikke et afgørende argument.

Få en webmaster med i servicepakke til jeres hjemmeside.

I princippet kan man så emaile tekst og billeder som skal på hjemmesiden, nemmere bliver det ikke. Får man senere en frivillig der kan tage sig af indholdsopdateringen, så reduceres webmasteraftalen blot, det er derfor en fleksibel måde at sikre at hjemmesiden ikke forsømmes.

Det koster ikke noget at få en snak om hvordan jeg kan hjælpe jer med driften af jeres hjemmesider, så ring til mig på tlf. 24931069

Læs mere fra kategorien

Få flere tips og tricks om Wordpress og Facebook for arkiver og historiske foreninger i din indbakke

Bliv klogere på Wordpress og Facebook - få en email med nye indlæg her fra siden

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.