Det haster at opdatere til WordPress 5.0

Se nedenstånde indlæg blev skrevet i 2018 og nu er vi et godt stykke inde i 2019 og nu bør man bestemt opdatere til seneste version, Men det kan betyde at man skal til at finde et nyt tema eller nye plugins fordi man har gamle der ikke er vedligeholdt og kompatible med den nye version. Det udgør en sikkerhedsrisiko at køre med gammelt tema og plugins. Så på med arbejdshandskerne. Jeg kan lejes til at hjælpe med at installere nyt tema og sørge for opsætning.

Det er ikke en sikkerhedsopdatering og derfor kan man roligt vente en uge eller et par måneder til version 5.1. udkommer. Så er de værste bugs (fejl) rettet. I bund og grund kan man undlade at updatere til 5.0. man får fortsat sikkerhedsopdateringer, selvom man bliver på version 4.9.8. 

Jeg vil god anbefale at man så vidt muligt opdaterer i takt med WordPress og altid opdaterer når der er sikkerhedsopdateringer.

Uanset hvad bør man være sikker på at have en backup inden man updaterer. Hvis man har SLA CMS, så er der styr på backup og updatering og så behøver man ikke gøre noget. Har man sin hjemmeside hostet andet steds såsom Unoeuro, one.com osv. skal man sikre sig at der er backup. De fleste hosting firmaer sørger for en backup en gang i døgnet og gemmer 7, 14 eller 30 dages backup. Der findes masser af måder at lave backup via plugin, All-in-one-migration, Duplicator og Updraft er gode valg.

Inden man opdaterer skal man også sikre at siden kører på php version 7 eller derover, du kan se det i kontrolpanel til din hosting (ikke dit wp-kontrolpanel) eller du kan bruge et plugin til at teste det fra dit wp-kontrolpanel. Lad være med at opdatere hvis ikke det er php 7 eller over. Så er næste skridt at få ændret php version først.

Version 5.0

Det er en stor ændring kodemæssigt og hvis man har et gammelt tema eller benytter gamle plugins på sin hjemmeside der ikke bliver vedligeholdt af udvikleren, så kan der opstå problemer. Hvis man har tema og plugins der holdes opdateret af udvikleren, så sker der sandsynligvis ikke noget ubehageligt når man opdaterer. Altså udover at standard editoren bliver erstattet af Gutenberg, medmindre man har installeret Classic som plugin.

Den største forandring er editoren Gutenberg 

Gutenberg editoren er den skrivemaskine man benytter når man skriver indlæg og sider. Den er god og vil helt sikkert blive endnu bedre i den kommenede tid. Men som alt nyt skal man lige finde ud af hvordan den fungerer. Man får tilbudt en guidet tur de første gange man bruger den. Indhold på indlæg og sider bygges med blokke, tekstblok, billedblok, galleriblok osv. det er super nemt at bruge. 

Jeg har for et stykke tid siden lavet en lille  rundtur på video

Den nye editor er lavet, så andre udviklere kan udvide med ekstra blokke med funktioner og egenskaber. Det  vil gøre det nemmere at lave opsætning af indhold på indlæg og sider. Præcis som pagebuildere.

Bliver pagebuildere overflødige nu? Nej de har en masse fordele og ved at benytte sig af begge dele får man det bedste af begge. Gutenberg arbejder kun i indholdsdelen, mens pagebuildere kan tilpasse header, footer og og alle andre dele af hjemmesiden – foruden den også kan bygge sider og indlæg op på en måde Gutenberg slet ikke kan. 

Hvis man nu bare vil beholde den gamle editor. Så installerer man pluginet Classic og så kan vælge imellem de to hver gang man laver et indlæg eller side, eller vælge at kun Classic skal være aktiv. Er man flere brugere på en hjemmeside kan man vælge hver sin editor. Classic pluginet bliver vedligeholdt til mindst december 2021 så det haster ikke med at få lært den nye editor at kende. 

Hvad sker der med gamle indlæg og sider?

Hvis man redigerer et gammelt indlæg eller side, så kan man konvertere til den nye editor – med mulighed (risikoen er lille) for at noget kommer til at stå anderledes. Eller man kan redigere i den gamle editor og så får man ikke nogen overraskelser. 

Hvis man er helt på herrens mark mht til hjemmesiden, er webmasteren fratrådt eller borte, så kontakt mig. Så finder vi ud af hvad næste skridt skal være.

Læs mere fra kategorien

Få flere tips og tricks om Wordpress og Facebook for arkiver og historiske foreninger i din indbakke

Bliv klogere på Wordpress og Facebook - få en email med nye indlæg her fra siden

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.